Sluta dalta så f*bannat!

Ok, svenska kyrkan har nu i vissa områden i landet börjat neka bröllop där bruden vill bli överlämnad av sin pappa på grund av att detta inte anses vara JÄMLIKT! Hur idiotiskt är det? Vad försöker de med? Att få oss kvinnor att framstå som idioter? Jag menar, vi KAN ta vara på oss själva! Vi vill för fan själva bestämma hur vi vill ha en av de största dagarna i våra liv! Ge oss lika lön och samma chanser att avancera i yrkeslivet istället! DET borde man beslut om! För jag menar, vad är det som är så inigranskogen svårt med att bestämma att lika lön för lika arbete istället för att hålla på med dessa mesfasoner som man gör idag? HUR FAN TÄNKER VISSA?!

Och vidare i det här ämnet med jämlikhet så kan vi ju ta en titt på pensionärer och invandrare. Hur kommer det sig att i det här landet kan någon som inte jobbat en endaste jävla fucking dag i det här landet och därmed heller aldrig betalat ett öre i skatt, komma hit och få ut MER pengar i månaden än vad en pensionär får?! En pensionär som varit med och byggt upp vårt land?! Och hur kommer det sig att man tjatar om att det är orättvist att deltidsarbetare inte ska få stämpla upp till full tid efter 75 dagar när det finns de som inte har något jobb alls? Som jag skrev i förra inlägget; DET ÄR INTE RÄTTVIST HÄR I LIVET!

MEN!

Jämlikhet bör, och ska, vi sträva efter. Och jämlikhet är att få ut efter prestation/insats  och inte efter kön eller ålder eller att du kommer från ett krigsdrabbat land. Klart att jag skulle vilja få hjälp om jag kom till ett annat land i flykt. Men det är upp till det landet att sätta gränser och mig själv att se till att göra vad som krävs för att kunna försörja mig själv. VAAARFÖR är det så JÄÄÄÄÄÄÄVLA svårt att fatta detta?! I Vilket annat land i världen kan man göra som man gör i Sverige? Och vad är det som gör att det är så tabu att prata om invandrare medan det är helt ok att såga pensionärerna vid fotknölarna?

FI snackar om att lagstadga föräldraledigheten, för att ge kvinnor en starkare position på arbetsmarknaden. Igen är då regeringen inne på att man ska bestämma åt oss andra vad som är rätt och vad som är fel. Vi ska kunna dela föräldraledigheten som vi själva vill som passar familjen bäst.

Jag säger;

1. Släpp monopolet på alkohol! Låt folk dricka till rimliga priser och i den mån de vill. Vilka är staten att bestämma att människor inte är vuxna nog att ha koll på sig själva?! Ska man börja sätta gränser på mat för att folk äter sig feta?!

2. Sluta dalta med alkoholister, feta och drogmissbrukare. 3 chanser får du och sen är det kört för din del skulle jag vilja säga. Var och en är ansvarig för var och en. Missbrukar du? Ja vem fan tvingade dig?! Äter du för mycket?! Ja men byt ut kebaben mot sallad och börja röra på ditt feta arsle vettja! Visst kan alla ha otur och det kan gå riktigt illa och SJÄLVKLART ska man då få hjälp och stöd för att kunna komma på banan igen! Självklart! MEN, tar du inte vara på chanserna ska du heller inte få chans på chans på chans på chans på chans. FÖR SÅNT ÄR LIVET!

3. Låt föräldrar själva bestämma över de där fina härliga dagarna av föräldraledighet som vi har priviligiet att få som invånare i detta land. Detta är en av de saker som gör att detta land är så fantastiskt som det är; att man värdesätter ett barns uppväxt så mycket att man ges möjlighet att vara hemma så länge i början av den nya människan liv. Och är man vuxen nog att sätta en ny människa till världen så är man vuxen nog att bestämma om sin egen ledighet kring den människan. (Även om vissa inte borde få skaffa barn pga mognad eller annat....)

4. Ge de som byggde upp landet den ersättning de har rätt till!

5. Ge Britney Spears en månads rehab i form av 2 månader på en bondgård i norrland så ska det nog bli folk av henne också! :)

6. Satsa på den ideella idrotten i Sverige så att även kommande generationer kan få chansen att få utöva precis den idrott de vill tillsammans med sina kompisar oavsett hur mycket eller lite föräldrarna tjänar. Det ger laganda och kamratuppfostran på ett positivt sätt - alla får vara med!

7. GRATIS KONDOMER ÅT FOLKET! Jisses, klamydia har ju blivit värsta epidemin om man ska tro statistiken! Törs knappt gå på kompisars toaletter längre eftersom man inte vet om de practise safe sex. (Alltså, de som är singlar och har lite lösa förbindelser) Jag vet att man hävdar att STD inte smittar på det sättet men inte känner jag mig det minsta säker för det! Forskare och "vetare" har genom tiderna sagt de mest korkade grejer så.

8. Nu orkar jag inte mer. Det mesta är sagt också så :)

Fredag är LJUUUUVLIGT! Dags att gå tillbaks till nya soffan och njuuuta av den goda salladen och morotskakan i magen :D


Jobba bör man annars...

Ja, fyll i själv vad du tycker passar på den titeln.

Regeringen har nu lagt fram en budget och det verkar ju inte vara särskilt många partier som gillar den.

Min fråga är dock; varför är det så fult att vilja att alla ska jobba och tjäna sitt eget uppehälle? De flesta verkar slänga sig med fraser/ord som "häxjakt" och rättvisa. Men sen när är något i livet rättvist? Jag menar, är det exempelvis rättvist att den som tjänar pengar betalar för den som inte jobbar? Är det rättvist att en landstingspolitiker sitter och lyfter en lön som är 3 dubbel mot en narkossköterskas? Och då ansvarar narkossköterskan för ett människoliv. En politiker fick för något år sen just den frågan i vår länstäckande tidning, om han finner det skäligt att hans lön är så mycket högre än just en narkossköterskas. Han svarade då "jag har ju väldigt mycket ansvar". Ok, med andra ord skulle man kunna vända det till att han anser att hans jobb är mer värdefullt än livet hos den människa som narkossköterskan vakar över.

Livet är inte rättvist. Men, det man kan göra, är att sluta dalta med hela svenska befolkningen och lära folk att ta ansvar för sig själva. Många var emot regeringens förändringar om att man skulle "tvingas" flytta för att jobba. Men vad är det som är så hemskt med det? Självklart är det inte kul om man har barn och familj på ett ställe och sen ska jobba på ett annat ställe. Men är "det känns inte bra" eller "det är inte rättvist" de rätta sakerna att motivera sig med när man ställs inför ett sådant dilemma i en familj? Varför kan man inte istället se till vad man kan spara in på som gör att man så att säga kan "köpa" sig lite tid att hitta ett jobb i sin hemkommun? För om en jobbar heltid och den andra är arbetslös borde det gå att få ihop ekonomin ändå. Det som oftast, uppfattar jag det som, är boven i de här dramerna är att ingen vill sänka sin standard i livet "bara för att man inte har något jobb". De vill fortsätta resa, ha 2 bilar eller köpa lördagsmys för 300:-. ´

Självklart finns det de som har det tufft i samhället och som kan påverkas oerhört illa av regeringens påhitt. Jag är själv en av dem som alltid hamnat mellan stolarna; jag skaffade barn tidigt och pluggade = jag hade inte rätt till socialbidrag den månaden innan man fick lön på sommaren och jag hade heller inte rätt till extra lån från CSN för att jag hade barn för att jag var under 25! Så alltså; hade jag struntat i att plugga och försörja mig själv 11 månader om året utan istället gått arbetslös hade jag fått socialbidrag och hade jag varit över 25 och haft barn och pluggat så hade jag fått rätt till extra lån för att jag hade barn och pluggade. Rättvist? Nej. Rimligt? Nej det tycker jag inte heller. Sen var jag arbetslös i 8 månader efter avslutade studier, fick en praktikplats och jobbade häcken av mig för aktivitetsstöd som efter skatt gav 4200:-. Min sambo studerade och vi fick således bostadsbidrag. Utan bostadsbidraget hade vi inte klarat av att betala hyran för vår 2:a. (Vi bodde alltså 3 pers i en 2:a) Så fick jag jobb, inget drömjobb, inte ens ett hyfsat jobb men ett jobb! Och jag var jätteglad! Stormförtjust! Jag ringde direkt till försäkringskassan och meddelade att jag fått jobb och att vi inte skulle ha något mer bostadsbidrag. Naturligtvis måste vi nu betala tillbaka de pengar som vi året innan fått i bostadsbidrag eftersom jag nu de sista månaderna på året skulle tjäna pengar och bostadbidraget räknas på ett helt år. VILKET GER, att om du i januari lever på hoppet om att ha fått ett jobb innan året är slut inte har rätt till bostadsbidrag. Sjukt system. Borde det inte vara så att bostadbidrag är något du får när du behöver det? Men även här hade vi val att göra; vi valde att min sambo skulle fortsätta plugga så att vi i framtiden skulle få det bättre. Det var eländigt och som sagt vi hamnade mellan stolarna i de flesta fall och vi betalar nu tillbaks de pengar som vi lånade från CSN och vi betalar tillbaks bostadsbidrag för 6 månader. Så jag kan inte säga att jag känner mig skyldig systemet så värst mycket. Och de allra flesta som är arbetslösa eller liknande i ett visst antal år hinner betala så mycket skatt att det jämkar upp det de en gång själva "tog" under sin "problemtid". Så där finns ju en viss rättvisa ändå och det är väl den där jämvikten vi borde sträva efter? Inte efter att den som jobbar 60 timmar i veckan ska ha samma levnadsstandard som den som inte jobbar alls?

Sen vad gäller sjukskrivningar så förstår jag inte problemet där heller. Visst ska den som mår dåligt eller är skadad vara hemma och krya på sig! Men är det skäligt att en person på 22 år ska bli sjukpensionär? Är det skäligt att beröva den människan chansen att få uppleva det att tjäna sitt eget uppehälle och vara en del av det fungerande samhället? Jag menar inte att de sjukskrivna eller pensionerade eller arbetslösa inte fungerar i samhället men de bidrar heller inte till något. Och det tycker jag är synd att ta bort den chansen från någon bara för att denne haft problem vid ett tidigare skede i sitt liv. Så de som känner press och att det råder "häxjakt" på de sjuksrivna, vad är de så rädda för? Arbetsmarknadsprogram? DET kan jag förstå. Och dessa hoppas jag innerligt att regeringen tar bort snart. Eller i alla fall ersätter med fungerande sådana. Bättre nytta för pengarna skulle man få om man lät folk gå i kognitiv terapi eller annan terapi och bearbeta det som varit tufft och jobbigt och bli "omprogrammerade" att klara av sin vardag.

Varför vill så många i Sverige leva utan ansvar? Vi har alla ansvar för våra egna liv. Ju mindre staten lägger sig i desto bättre! Jag menar, vad vore så hemskt med en skolavgift? Så länge den är skälig och skolan drivs efter riktlinjer som är fastställda av rätt myndighet och vi kan ha kvar samma anda i skolan så skulle det ju vara underbart att kunna veta att ingen annan än vi som föräldrar kan säga nåt om klassernas storlek till exempel. Säkert skulle det bli diskussioner här med men räcker det inte med att politiker bestämmer riktlinjer på uppdrag av svenska folket och sen kan svenska folket vara med och skjuta till pengar? Se på barnomsorgen, där betalar var och en efter sin inkomst och varför inte ha samma system för skolor? Då skulle skolor kunna bli självförsörjande till viss del och samtidigt betalar ingen mer än de har råd med men barnen får ändå ta del av samma sak som kompisen som har föräldrar med högre lön. Det kunde ju vara något att tänka på åtminstone!


I'm a copycat

Jaha, alla andra gör det så varför inte jag också? :) (Bloggar alltså)

Jag är en av dessa tjejer som egentligen är som de flesta andra fast på mitt vis, och ibland trivs jag med det och ibland inte. Ta helgen som var tillexempel; den följdes av 2 dagars grälande kring att min älskade sambos syster skulle komma på besök. Inget jag var så där överdrivet exalterad över. Inte för att hon på något sätt är otrevlig, oh nej! Hon är så snäll och söt så, MEN, jag gillar att ha mitt hem för mig själv, få vara för mig själv och inte ha någon som "inkräktar" på mitt revir när jag inte känner för det. Unreasonable? Sure! Samtidigt - nej. Mitt hem är min borg och jag älskar att dela det med min sambo men han vet också  hurdan jag är och vi kompletterar varandra. Nu hörde till saken också att jag inte riktigt blivit förberedd på att hon skulle komma utan fick veta det någon dag innan och då var det redan bestämt att hon SKULLE komma så det fanns liksom inget utrymme för förhandlingar där inte.

Jag menar, även om hon är trevlig och allt det där så är hon ingen väninna som jag frivilligt bjudit in utan hon är en gäst som ska behandlas just som en sådan men som samtidigt tar sig oerhörda friheter för att hon ju "är släkt". Finns det liksom ingen rim eller reson i såna där frågor? När är det ok att sätta gränser mot släkten? Min sambo har ju inga problem med detta, nej gud nej! För det är hans släkt och han hör till en av dessa underbara själar som låter alla få den plats de behöver och som anpassar sig efter andra till just den grad som krävs för att det ska flyta på. En egenskap som jag både beundrar och hatar!

Som jag tidigare nämnde, ibland tycker jag att "mitt vis" är ok och ibland inte. Det där med att dela sitt hem är en av de där retsamma egenskaperna som jag önskar att jag inte besatt. Jag önskar verkligen att jag inte brydde mig utan kände att de fick komma och gå som de ville utan att det skulle röra mig i ryggen för vem förlorar på att tycka att det är jobbigt? JO JAG! Sen kan man ju hålla på och vända och vrida på det där i all evighet. En del skulle säga att jag visst har rätt till mitt hem osv, medan andra skulle säga "äh! Grow up!". Och det beror lite på tid i månaden och dagsform vem jag lyssnar mest på faktiskt...

Jag menar, är det ok att någon, vem som helst, kommer och möblerar om i mina kökslådor? Är det ok att någon, vem som helst, kommer in i mitt hem och totalt tar över min kyl, min frys, mitt badrum och tycker att de när de vill kan titta vart de vill i mina garderober och skåp? Är det ok eller har man rätt att ha "private area" gentemot all släkt? Ingift som infödd? Jag tycker det om nu någon skulle ha missat den något bittra undertonen i mina frågor. ;)

Och för den nu då som funderar på att vända detta till en av dessa "ja men tänk på när din släkt kommer och hur det känns för honom"-grejerna så kan jag ju då upplysa er om att min mamma är singel och under 45 (hans är båda över 50) och jobbar på ett stort rikstäckande företag som gör att hon reser mycket  och endast kommer på besök över en natt då och då när hon är på genomresa och hon och jag är väldigt lika vad gäller det här med att vilja ha "eget utrymme" och det gör att hon inte är en sån som kan uppfattas som ivägen om man ens försöker. Min bror kommer bara på besök för att handla kläder och har sovit över 1 gång ( fast 2 nätter..) och då var det för att han var så totalt knäckt efter att hans ex precis gjort slut. I övrigt så säger jag nej eller att "det får bli en annan gång". JAG GILLAR PEACE *N QUIET NÄR JAG ÄR HEMMA! Jag ÄLSKAR att ha kompisar på besök men då är det bestämt, planerat för och KUL. Man har laddat för det, sett fram emot det OCH man hittar på saker som man gillar tillsammans!

Jag och sambon kommer från olika hemförhållanden, medveten om den saken, men den stora frågan är fortfarande; kan man säga ifrån till släkt när man tycker att de gått över gränsen? Och en viktig följdfråga blir; HUR?! Jag menar, jag har ingen lust att ställa till någon grekisk tragedi eller liknande, bara få en möjlighet att klara en helg med svärfamiljen utan stora mängder alkohol och sänggående vid 9.

Skojigt ämne ändå. Ungefär som det här med barnuppfostran; alltid trampar man nån på tårna. :)

RSS 2.0